Een duik in de wereld van natuurgeneeskunde

Binnen de natuurgeneeskunde wordt anders gekeken naar de klachten die je ervaart dan binnen de reguliere zorg. Simpel gezegd wordt de zieke behandeld, niet de ziekte. Ik leg je hier graag uit vanuit welke visie ik als natuurgeneeskundige werk.

Holistisch

Een natuurgeneeskundige bekijkt de mens als één geheel, waarin de fysieke, mentale en emotionele delen met elkaar verweven zijn. Op fysiek niveau hebben verschillende systemen in je lichaam invloed op elkaar. Klachten hangen vaak met elkaar samen en zijn soms terug te voeren op (eerdere) problemen in andere organen. Stress, trauma’s, negatieve gedachten en opgekropte emoties kunnen zich manifesteren in fysieke klachten. Een gebrek aan vervulling in je dagelijkse bezigheden kan jouw fysieke en mentale gezondheid beïnvloeden.  Alles beïnvloedt elkaar op de verschillende niveaus, zowel op een negatieve als op een positieve manier. Een duidelijk voorbeeld hiervan is wanneer je een tijdje veel stress ervaart. Vaak krijg je dan ook met fysieke klachten te maken. Je wordt misschien sneller verkouden, klachten verergeren of komen opeens weer terug. Daarom is het zo belangrijk goed te kijken naar wat er allemaal speelt. Door deze holistische kijk kunnen we de echte oorzaak van de klachten achterhalen en daaraan werken.

 Door op zoek te gaan naar de echte oorzaak kunnen we jouw gezondheid duurzaam verbeteren

Afvalstoffen

Een belangrijk uitgangspunt binnen de natuurgeneeskunde is dat klachten worden veroorzaakt door een ophoping van afvalstoffen in het lichaam. Dagelijks krijgt je lichaam veel afvalstoffen te verwerken. Dit komt deels van buitenaf, via de voeding, de omgeving, medicatie en deels van interne processen in je lichaam. Het lichaam is in staat om deze afvalstoffen te verwerken en uit te scheiden via o.a. de ontlasting en urine. Tot op zekere hoogte! In onze moderne omgeving krijgt het lichaam dagelijks een overvloed aan belastende stoffen te verwerken. Onze uitscheidingsorganen, zoals de spijsvertering, lever, nieren en longen werken hierdoor vaak niet meer optimaal. Daarbij komt ook nog eens dat het lichaam de afvalstoffen minder goed kan verwerken wanneer we veel stress hebben, wat bij veel mensen het geval is. Zo hopen afvalstoffen zich op in het lichaam. Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit een negatief effect heeft op de draagkracht van jouw lichaam. Je lichaam raakt uit balans en je krijgt te maken met (soms vage) klachten.

Breng je lichaam weer in balans met natuurgeneeskunde

Je lichaam reinigen stimuleert het zelfgenezende vermogen van je lichaam

Tijdens de natuurgeneeskundige behandelingen kijken we enerzijds hoe je de hoeveelheid belastende stoffen die binnenkomen kunt verminderen en anderzijds hoe we jouw lichaam kunnen ondersteunen om de afvalstoffen weer uit te scheiden. Vaak zijn bepaalde uitscheidingsorganen zwakker geworden. Deze kunnen we ondersteunen met kruiden, specifieke voedingsmiddelen, lichaamsgerichte behandelingen en leefstijlaanpassingen. Ook kunnen we sterkere uitscheidingsorganen stimuleren om meer afvalstoffen uit te scheiden met o.a.  speciale kruiden, ademhalingsoefeningen of extra zweten in de sauna. Omdat iedereen zijn eigen sterke en zwakke plekken heeft, is dit voor ieder mens net even anders.

Natuurlijke behandeling

Als natuurgeneeskundige gebruik ik alleen natuurlijke middelen om jouw lichaam te ondersteunen. Door middel van aanpassingen in je voedingspatroon, zoals het verminderen van bewerkte producten, kun je de hoeveelheid belastende stoffen die je binnenkrijgt beperken. Specifieke voedingsmiddelen kunnen ook bepaalde organen belasten of juist ondersteunen, per persoon verschilt het wat voor aanpassing hierin nodig is. Daarnaast is het uiteraard van belang dat er voldoende voedingsstoffen binnenkomen om alle processen in je lichaam te ondersteunen.

Bij de behandeling wordt gebruikgemaakt van fytotherapie. Kruiden kunnen worden gebruikt als natuurlijk middel om de klacht te behandelen, maar ook om je lichaam te ondersteunen in het opruimen van afvalstoffen. Bij kruiden geldt niet ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Kruiden kunnen bepaalde contra-indicaties en mogelijke interacties met medicatie hebben. Een natuurgeneeskundig therapeut checkt dit en houdt hier rekening mee bij het uitkiezen van de juiste kruiden.

Klachten verminderen wanneer je je van oude ballast ontdoet en je jezelf fysiek en geestelijk goed voedt

Leefstijl is een andere belangrijke pijler binnen de natuurgeneeskunde. Dit omvat alle dagelijkse gewoonten en keuzes die invloed hebben op onze gezondheid en welzijn, zoals voeding, lichaamsbeweging, slaap, ontspanning, zingeving en sociale interacties. Met aanpassingen hierin kun je al zoveel klachten voorkomen en verminderen. 

Lichaamsgerichte behandelingen kunnen je in dit proces ondersteunen. Een massage helpt je te ontspannen en activeert daarmee het zelfgenezende vermogen van het lichaam. Het parasympatische zenuwstelsel wordt geactiveerd en je lichaam krijgt hiermee het signaal dat het kan rusten en herstellen. Een massage stimuleert bovendien de bloed- en lymfestroming waardoor afvalstoffen beter kunnen worden opgeruimd. Daarnaast zijn er nog vele andere manieren om jouw lichaam te ondersteunen of te activeren zoals een pakking voor je lever of nieren, wisseldouches, droogborstelen, ademhalingsoefeningen en yogaoefeningen.

Door de holistische kijk kunnen we de oorzaak van jouw klacht aanpakken op een natuurlijke manier en zo kan de balans in jouw lichaam weer herstellen. Je zal merken dat jouw klachten verminderen, je beter in je vel zit en je je energieker voelt dan voorheen!